Overspannen of burn-out, een transformatieproces

Overspannen of burn-out, een transformatieproces

Er wordt veel over gesproken en geschreven: overspannen raken of een burn-out krijgen. Veel mensen krijgen hier op een bepaald moment in hun leven dan ook mee te maken. Overspannen raken of een burn-out krijgen kan gezien worden als een transformatieproces. Het geeft de mogelijkheid om dingen te veranderen, te heroverwegen, om patronen te doorbreken of misschien wel andere keuzes te maken. In dit artikel lees je over de verschillen tussen overspannenheid en een burn-out, het veranderen van patronen en hoe dit proces gezien kan worden als een transformatieproces.

Overspannen of een burn-out?

We stellen vaak hoge eisen aan onszelf en kunnen het gevoel hebben veel te ‘moeten’. We willen goed presteren op ons werk, we hebben een gezin waar we voor willen zorgen, we willen sporten en onze sociale contacten onderhouden. Dit kunnen ook de ingrediënten zijn om overspannen te raken, of een burn-out te krijgen. We verwachten te veel van onszelf, waardoor een hoge interne spanning ontstaat en er te weinig tijd overblijft om te ontspannen en weer op te laden. Wanneer we een korte periode onder druk staan kan dit vaak geen kwaad, maar wanneer dit langdurig wordt, kan dit vroeg of laat leiden tot overspannenheid of een burn-out.

Verschil tussen overspannenheid en een burn-out

Een deel van de klachten van overspannenheid en een burn-out komt overeen: onrust, concentratieverlies en slapeloosheid. Het grote verschil zit voornamelijk in de ernst van de klachten en de herstelperiode die nodig is om weer volledig te kunnen functioneren. Een overspannenheid ontstaat vaak doordat in een relatief korte periode, een aantal maanden, te veel inspanning is geëist. Bij overspannenheid is een week of 6 rust vaak voldoende om langzaam het werk weer op te gaan bouwen. Een burn-out ontstaat vaak na het jarenlang over de eigen grenzen gaan, lichaam en geest zijn totaal opgebrand. Er is dan sprake van een totale uitputting en er zijn serieuze uitvalsverschijnselen, zoals niet meer in staat zijn tot: simpele huishoudelijke taken, wandelen/ sporten en sociale bezigheden. Daarnaast wordt vaak een langdurig gevoel van concentratieverlies ervaren. De herstelperiode van een burn-out duurt dan ook langer dan bij overspannenheid. Vaak is een minimale periode van 6 maanden rust nodig, voordat er weer langzaam opgebouwd kan worden. De herstelperiode van een burn-out verschilt per persoon, soms kan het wel 3 jaar duren voordat iemand volledig is hersteld.

Het aanbrengen van structurele veranderingen

Wanneer je een burn-out hebt vragen je lichaam en geest niet alleen om rust, er is ook een structurele verandering nodig. De manier waarop je je leven indeelde, met de eisen die je aan jezelf hebt gesteld, hebben uiteindelijk geleid tot de burn-out. Om hier weer van te herstellen en om een volgende burn-out te voorkomen, is verandering nodig. Verandering begint met inzicht in de patronen die je in leven hebt aangebracht: de manier waarop je je agenda indeelt, de hoeveelheid tijd die je voor ontspanning neemt en de manier waarop je met grenzen omgaat. Daarnaast is het belangrijk om inzicht te krijgen in je karakterstructuur. Wanneer je bijvoorbeeld perfectionistisch bent of moeite hebt met het aangeven van je grenzen, kun je gemakkelijk een te hoge druk op jezelf leggen en kan dit uiteindelijk leiden tot een burn-out. Na het verkrijgen van het inzicht in de patronen en de karakterstructuren is het tijd om de veranderingen in de praktijk te gaan brengen. Dit kan best spannend zijn en ook niet altijd even gemakkelijk. Het doorbreken van een patroon kost tijd en betekent ook dat je best nog wel eens in die valkuil kunt stappen.

Begeleiding tijdens een burn-out

Het proces tijdens een burn-out kan heftig zijn. Je wordt geconfronteerd met je eigen grenzen en er kunnen delen van jezelf zijn die je niet herkent. Het is dan ook belangrijk om goede begeleiding te krijgen tijdens dit proces. Een burn-out zorgt ervoor dat je dingen gaat veranderen, maar dit kun je niet alleen, je hebt hier professionele hulp bij nodig. De stap naar professionele hulp kan al een hele grote zijn, maar uiteindelijk helpt het je om jouw vervolg pad te bewandelen.

Spagyriek ter ondersteuning van het transformatieproces

Tijdens de begeleiding zal altijd uit worden gegaan van de totale mens. Zo kan begeleiding bestaan uit het verkrijgen van inzicht in de patronen en karakterstructuren. Daarnaast kan ook het inzetten van Spagyriek een onderdeel van de begeleiding vormen. Binnen de Spagyriek zijn er verschillende complexen ontwikkeld door Ronald Nieuwenhuizen die aansluiten bij het transformatieproces tijdens een burn-out. Zo is er bijvoorbeeld het complex ‘Stressreductie’. Daarnaast heeft Ronald de ‘SOL’ complexen ontwikkeld die ook gericht zijn op transformatie en een goede ondersteuning kunnen bieden tijdens overspannenheid en/of burn-out.

Spagyriek werkt op lichaam, geest en ziel en spreekt het zelfhelend vermogen aan. Hierdoor kan het een goede ondersteuning bieden aan het lichaam en de geest. Spagyriek is ook gericht op transformatie. Wanneer je een burn-out hebt, ga je een transformatieproces in. Spagyriek kan hierbij ondersteunen: het kan emotionele verlichting bieden en de draagkracht verhogen, het kan inzicht bieden in patronen en helpen om deze te doorbreken, het kan je ook helpen om dingen anders te gaan zien en om nieuwe mogelijkheden te zien. Een Spagyrisch complex wordt altijd persoonlijk samengesteld, waardoor het zo goed mogelijk aansluit bij het persoonlijke transformatieproces.

Het hebben van een burn-out kan een zware periode zijn, toch zorgt het uiteindelijk voor groei en transformatie, waardoor je op een vernieuwde, en voor jou passende manier, je levensweg verder kunt vervolgen. Er zijn verschillende manieren van begeleiding mogelijk. Kijk voor de mogelijkheden op www.ronaldnieuwenhuizen.nl of www.spagyrieknederland.nl

© Auteur: Brenda Nieuwenhuizen

* Ondanks de vele positieve ervaringen van de Alchemistische Spagyriek claimen wij geen genezing van ziekten of kwalen. Ook raden wij aan een huisarts te consulteren bij klachten. Wij bevelen de Spagyriek enkel aan ter ondersteuning en bevordering voor het welzijn van lichaam en geest. – Spagyriek Nederland

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s